Kimi Räikkönen / Lotus F1 Team

Aligha kétséges, hogy a 2012-es Forma-1-es szezon első félidejének egyik legüdítőbb színfoltja Kimi Räikkönen visszatérése. A finn messze felülmúlja a visszatérésével kapcsolatos várakozásokat, így nem csoda, hogy a riválisok, valamint a korábbi kollégák és felettesek is szalutálnak az északi klasszis előtt.

Michael Schumacher 2010-es, nyögvenyelősre sikerült visszatérésének fényében az évad kezdete előtt óhatatlanul is felmerült a kérdés: képes lesz-e Räikkönen zökkenőmentesen visszarázódni a száguldó cirkuszba? Mára nyugodtan kijelenthetjük, hogy igen, a finn újbóli feltűnése jóval könnyebben ment, mint a hétszeres világbajnoké.

Az okok firtatásában alaposan el lehet merülni, az viszont tény: a két sztár eltérő korban van, ami mindenképpen Räikkönen javára billenti a mérleget, akárcsak az, hogy míg Schumi a korai nyugdíjas években legfeljebb örömmotorozott és nagyokat bukdácsolt, addig a finn a ralizást választva nem távolodott el az élvonalbeli autóversenyzéstől. Ez annak ellenére is sokat nyom a latba, hogy egészen más műfajról volt szó.

Bár a mezőny egyik legjobb konstrukciójának számító E20-as Lotusban ülve még egyszer sem nyert, három 2. és két 3. helyezése elég volt ahhoz, hogy a Jégember újfent kivívja magának a szakma elismerését. Legutóbb a Hungaroringen nyújtott ámulatba ejtő produkciót, amely után az egész paddock tiszteleg a 32 esztendős pilóta előtt.

„Úgy gondolom, hogy Kimi az egész bolygó egyik leggyorsabb embere” – áradozott korábbi versenyzőjéről a brazil Totalrace hasábjain a McLaren vezére, Martin Whitmarsh – „Sokan hajlamosak alulértékelni Kimit, amiért keveset beszél, de mindenkinek tudnia kell, hogy roppant intelligens és meggyőző versenyző. A Lotus kiváló autó, így együtt komoly fenyegetést jelentenek, ráadásul szerintem mindenki észrevette, hogy Kimi egyáltalán nem hibázik. Tökéletes munkát végez és minden adott ahhoz, hogy a szezon második felében még jobb teljesítményt nyújtson.”

Pedro de la Rosa, a jelenleg HRT-színekben versenyző korábbi csapattárs is egyetért a McLaren-guruval, az El Confidencial című lapban a spanyol az általa ’valaha látott legjobb versenyzőnek’ minősítette a finnt. Karl Wendlinger, a Forma-1-et a ’90-es években a Leyton House, a March és a Sauber színeiben megjáró osztrák szintén áradozik az északi menőről, akit egyenesen a világbajnoki cím egyik esélyesének tart.

„Kimi annak idején nem véletlenül lett világbajnok” – jegyezte meg az osztrák pilóta, aki jelenleg a GT1-es világbajnokságon szerepel – „Lehet, hogy az életstílusa nem a legjobb volt, de bárki, aki a Magyarországon látott forróságban egészen az utolsó körig képes nagy harcot vívni, annak kiváló kondícióban kell lennie. Két évig távol volt, de most rendszeresen feltűnik a dobogón, pokolian gyors és mindig van esélye a győzelemre.”

Ugyan 2009 végén Räikkönent viharos körülmények között tették ki a Ferraritól, hogy helyet csináljanak az érkező Fernando Alonsónak, nem csoda, hogy a vörösök – mint a hungaroringi hétvégén kiszivárgott - újra szemet vetettek a finnre. Maga az érintett első körben nem zárkózott el teljesen a maranellói visszatérés gondolatától, de mivel a Ferrari nem titkoltan Alonso fegyverhordozóját keresi Felipe Massa helyére, nehéz lenne elképzelni, hogy valóban újra Ferrari-overallba öltözik.

„Pletykák mindig vannak” – mondta az MTV3 finn tévétársaságnak Eric Boullier, a Lotus főnöke a Räikkönen-üggyel kapcsolatban – „Két évre szóló szerződésünk van Kimivel, de mint minden megállapodás, ez is magában foglal bizonyos opciókat. Hiszek abban, hogy Kimi jól érzi magát nálunk és úgy gondolom, hogy a Ferrarival kapcsolatos tapasztalatai nem a legjobbak. Nem látom okát annak, hogy miért akarna a Ferrari másodhegedűse lenni, ha nálunk esélye van arra, hogy első számú versenyző legyen.”

Érv lehet Räikkönen maradása mellett az is, hogy a nyári szünet előtti öt futamon egyetlen csapat sem szerzett több pontot a Lotusnál, ráadásul Alan Permane operációs igazgató a napokban azt ígérte, hogy az első győzelmével még mindig adós fekete-arany versenygép az évad hátralevő részében még ütőképesebb lesz. Räikkönen egyébként 116 ponttal az egyéni tabella 5. helyén állomásozik, s mivel hátránya 48 egység az éllovas Alonsóhoz képest, némi csodával a finn valóban lehet akár világbajnok is a visszatérő idénye végén.