Vitalij Petrov

Nem kizárt, hogy Michelisz Norbert 2013-ban egy aktív Forma-1-es pilótával is összecsaphat a túraautó-vb-n: orosz forrásokból az F+1 Blog úgy értesült, hogy a jövőre teljes WTCC-szezonra készülő Lada Vitalij Petrov rész- vagy teljes munkaidős bevetésével is számol.

Soha nem volt még példa arra a Túraautó-Világbajnokság (WTCC) történetében, hogy egy aktív Forma-1-es pilóta is ott legyen a mezőnyben, jövőre azonban akár ez is megvalósulhat, ugyanis az F+1 Blog orosz forrásai szerint a Lada fontolgatja, hogy 2013-ban Vitalij Petrovot is bevetik az FIA harmadik számú vb-szériájában.

Magát megnevezni nem kívánó forrásunk szerint az idén még csak felkészülő, jövőre azonban a Granta WTCC-vel teljes szezont futó orosz márkánál két lehetséges forgatókönyvvel számolnak. Amennyiben Petrov a Caterham vagy más alakulat kötelékében maradhat a Forma-1-ben, egy, esetleg több futamon demonstrációs jelleggel szeretnék elindítani, ha viszont a száguldó cirkusz Gagarinjaként is emlegetett sofőr valamilyen oknál fogva kimaradna a királykategória mezőnyéből, a Togliattiban székelő gyártó sportosztályánál mindenképpen számítanának rá a Granta WTCC-vel idén is versenyző James Thompson mellett.

Az biztos, hogy a Lada nagyszabású terveket szövöget a WTCC, valamint az idén a Hungaroringen is vendégszereplő Granta-márkakupa frontján, s ehhez tökéletesen passzolna egy olyan nagy név, mint Petrov, aki ráadásul ezer szállal kötődik a márkához. A gyártó szinte bábáskodott az orosz versenyző pályafutásának kezdetén, ugyanis a pilóta – aki kihagyta a szokásos karrierindító gokartozást – kapásból hazája Lada-márkakupájában kezdett versenyezni, ahol 2002-ben öt futamból ötöt nyert pole pozícióból indulva, megfutva a leggyorsabb kört is.

A Lada – amelynek kisebbségi résztulajdonosa a Renault – támogatta Petrovot Forma-1-es karrierjének kezdetén is, a gyártó logói prominens helyet kaptak a pilótát tavaly és tavalyelőtt alkalmazó Lotus-Renault versenygépein. Petrov egyébként 2011 végén, Togliattiban egy promóciós esemény keretein belül már vezette a Grantát is.

„Egyelőre sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom az értesülést” – mondta az üggyel kapcsolatban az F+1 Blognak Ivan Ivanov, a magyarországi székhelyű Lada Sport Europe vezetője. A Hungaroringen igyekszünk magától Petrovtól is tudakozódni, de mint tudjuk, a haraszt általában nem szokott zörögni, ha nem fújja a szél…